Mozaieken historieEén van de oudste ambachtelijke kunstvormen ter wereld is het maken van 'n mozaïek. In Mesopotamië zijn mozaïeken gevonden die ruim 3000 jaar voor Christus gemaakt zijn. Het betrof hier vazen, kruiken en kannen. Ook op muren van enkele tempels zijn mozaïeken gevonden, alsmede in graftomben.

De Byzantijnse en Oud-Christelijke kunst leverde ook bijzondere mozaïek-kunstwerken op. In die periode was Byzantium een waar paradijs van paleizen en basilieken waarin deze kunstvorm zich ontwikkelde. Eerst als wand- en plafondversiering, maar later ook als vloerversiering. In het paleis te Warka, door Chaldeeërs gebouwd, treft men diverse mozaïeken aan.

Deze ambachtelijke kunst werd rond 325 jaar voor Christus naar Europa overgebracht. Ondere andere door de veroveringstochten van Alexander de Grote.

Een mozaïek is een inlegwerk van steen, glas of marmer. Door het in verband leggen van kleine stukjes steen, glas of marmer, al dan niet in verschillende kleuren, wordt een figuur gelegd. De stukken worden op z'n plaats gehouden door een cementsoort die het beste te vergelijken is met cementlijm.

Zoek ons op Google+